hits

Yrkesfag er undervurdert

Denne replikken går igjen, og igjen. 

I dag vil jeg snakke om et tema som jeg tror mange unge tenker, og funderer på. Særlig de som skal starte på videregående til høsten 2016. Det jeg vil ta opp i dag er nemlig valg. Hvilket valg en skal ta når det kommer til videregående. Det er vanskelig, faktisk så vanskelig at det gnager for mange ungommer når de skal legge seg. Søknadsfristen varer til 1. mars, og det er mange som ennå ikke har søkt. Det som provoserer meg er mennesker som maser. De som kritiserer oss, ungdommer, til å ta beslutningen som skal forandre A4 hverdagen vår. Den trygge tilværelsen. 

Jeg tror det aldri har vært så tøft som i 2016 å ta dette valget. For vet du? Jeg synes det er fryktelig vanskelig, og jeg kjenner mange som også føler det samme. Jeg vil gå innpå et tema som har plaget meg lenge: yrkesfag. Det ordet er så negativt ladd, og med en gang en person sier at en skal gå den retningen, er man dømt. Dømt til å være den som ga opp ungdomsskolen. Dømt til å være skolelei. Det er så feil. Jeg er den eneste av venninne mine som skal gå yrkesfag. Eller, planen er å gå på en skole med en kombinasjon av yrkesfag, der jeg også får studiekompetanse. Men det går under kategorien yrkesfag, vet jeg. En av de viktigste grunnene for at jeg vil gå videregående er at jeg vil få en studiekompetanse. Jeg ønsker så fryktelig gjerne å studere på høgskole. 


Jeg har forandret meg enormt siden sommeren i fjor. Jeg har startet å skille meg ut. Turt å gå en annen retning. Ja, jeg er redd for å starte på en ny skole, med absolutt ingen jeg kjenner. Det som derfor holder meg oppe, og som gjør at frykten ikke tar meg, er at jeg føler meg tøff. Jeg føler meg selvstendig, som ikke følger mine venninners vei, og hva de andre har mene om mitt valg. Mitt valg. Det synes jeg du også skal gjøre. Tenk over: hva er det jeg vil? Vil du gå studiespesialisering, gjør det! Så klart, velg retningen som passer deg. Jeg respekterer 100 % de menneskene som ønsker å gå den linjen. 


Målet mitt for dette innlegget er å understreke at yrkesfag ikke er en negativ retning. Tvert imot. Jeg gleder meg til å komme meg ut av det miljøet jeg er i nå. Timingen for å starte på ny skole til høsten, kunne ikke passet meg bedre. Heldigvis, får ikke jeg negativ kritikk, men det er mange som synes det er vanskelig å si nettopp det, at en skal gå yrkesfag. Det er dere jeg snakker til. Jeg gleder meg til å starte med blanke ark. Så, husk: hvis noen gir deg et dømmende blikk for retningen du skal gå, ikke bry deg. Tenk inni deg at du er tøff. For det er sant. Du er tøff. 


-Hva tenker du om dette temaet?-

 

2 kommentarer

Emelie Karlsson

26.02.2016 kl.22:26

Aldri opplevd at det er negativt, må nok bare være noe du selv tenker. Jeg gikk yrkesfag selv og det var absolutt ingen som så ned på de som valgte å gå den linjen :)

Lovise Larine

27.02.2016 kl.00:13

I byen min er det veldig stor rivalitet mellom skolen med studiespes og skolen med yrkesfag, forstår egentlig ikke poenget med all den kranglinga... Jeg går studie, men forstår ikke hvorfor ''vi'' skal se ned på de som går yrkesfag.

Skriv en ny kommentar

Dina

Dina

17, Hurum

Hei, du! Jeg er en 17 år gammel jente, som ønsker å uttrykke følelsene mine gjennom tekst og bilder. Mitt mål er at du som klikker deg inn, skal føle en god atmosfære her inne på bloggen. Det skal være et fristed, for alle leserne mine. Et sted der du kan plukke opp et par tips, her og der. Og kanskje, du til og med vil trekke på smilebåndet av bloggen min. Det håper jeg!

Kategorier

Arkiv